Wednesday, October 14, 2009


Visiting a Cachaça factory



It was all of a sudden and there we went. After almost two thousand km driving from Quissamã and having arrived at Araguari before 8 o’clock pm, next morning we decide to visit the plant at Fazenda Bucaina near Amanhece (Dawning). It is the old Mr. Jeová Alamy farm. They produce the “Montanhesa”, a very special cachaça that they export to Europe. We could taste a bit, well, not really a bit but a lot of it, bit by bit. Then we saw the laboratory and other devices used to turn the sugar cane into “garapa” (cane juice) and all the stuff to make it become Cachaça. Then I went to see in old house that was rebuilt using the same material and shape as I had known it 50 years ago. Good news: they photographed an “onça” it is a kind of Puma and it was pictured eating a sheep it had captured. We also saw some rattlesnake’s leathers resting on a wall. The wild is still there. Just then we went to Amanhece, a very small count of Araguari and drank around 30 bottles of beer, ate a lot of “torresmo” (Pig skin with bacon fried in small pieces), fish, cow meat and manioc. We had to wake up at 4 a.m. to go to Brasília. I reacted promptly expecting that hangover as usual. Fortunately no hangover at all. Got up on time. Guilherme said he would always regret he had so little time for such a big 15.000 liters barrel of cachaça.






Visitando o Alambique


De repente estávamos lá. Depois de quase dois mil km dirigindo desde Quissamã e tendo chegado a Araguari antes das 20 h, de manhã decidimos visitar a fábrica na fazenda Bucaina perto de Amanhece. É a velha fazenda do Sr. Jeová Alamy. Eles produzem a “Montanhesa”, uma cachaça muito especial que eles exportam para a Europa. Provamos um golinho, bem, na verdade não um golinho, mas um tantão, de gole em gole. Fomos ver o laboratório e os outros dispositivos que transformam a cana em garapa e as máquinas e alambiques que transformam a garapa em cachaça. Fui então ver a velha casa que foi restaurada com o mesmo material e formato de 50 anos atrás como a conheci. Boas novas: conseguiram fotografar uma onça, parecidíssima com um puma, comendo um dos carneiros que ela capturara. Vimos também os couros de cascavel na parede. A vida selvagem ainda está lá. Logo após fomos para Amanhece, um distrito de Araguari e bebemos 30 cervejas, comemos torresmo, peixe, carne de vaca e mandioca. Tínhamos que acordar às 4 da manhã para ir para Brasília. Reagi prontamente esperando aquela ressaca costumeira. Felizmente acordei sem ressaca. Levantamos a tempo. Guilherme disse que seu único arrependimento era ter tão pouco tempo para tão grande barril de 15.000 litros de cachaça.

1 comment:

Daniela a eterna educadora said...

será q depois da passagem de guilherme sobrou alguma cachaça?rsrsrs